Documents

El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa ha iniciat una col·lecció de documents sobre matèries que afecten l’àmbit religiós i la seva expressió en la vida pública. L’objectiu d’aquests textos és assessorar el govern, fer recomanacions i indicar pautes d’actuació (no vinculants) per a una bona gestió de la diversitat religiosa. Aquesta col·lecció, però, també es dirigeix a la resta d’institucions públiques, confessions religioses i al conjunt de la ciutadania.

El Govern de la Generalitat de Catalunya té com a objectiu garantir el màxim respecte a la llibertat ideològica, religiosa i de culte, així com una pacífica convivència de les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses en el si d'una comunitat plural i diversa. Per aquest motiu, en el debat i en el procés de reflexió que necessàriament ha d'acompanyar la implementació de les polítiques en matèria d'afers religiosos, el Govern va crear el Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa a través del decret 326/2011, de 26 d'abril.

Són funcions del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa:

a) Assessorar o informar la persona titular del departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria d'afers religiosos de la Generalitat sobre les qüestions que li siguin plantejades.

b) Proposar les actuacions o els plantejaments que consideri adequats en el marc de les relacions amb les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses que acompleixen la seva activitat a Catalunya.

c) Assessorar i donar suport, a petició de la persona titular del departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria d'afers religiosos, en les relacions de col·laboració o de cooperació que impliquin la participació del Govern o del Parlament de Catalunya en institucions de l'Estat o en organitzacions internacionals.

 

El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa és presidit pel Dr. Francesc Torralba i Roselló i en formen part dotze persones expertes més:

 

Francesc Torralba i Roselló

(Barcelona, 1967) Doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i doctor en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Ensenya història de la filosofia contemporània i antropologia filosòfica i alterna la seva activitat docent amb l’ofici d’escriure. Director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull. Forma part de diversos comitès d’ètica. El 2011 va ser nomenat per Benet XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu. Publica en diverses revistes especialitzades i també és molt present en els mitjans de comunicació. Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut diferents premis d’assaig en llengua catalana i ha publicat més de setanta llibres de filosofia sobre temes molt variats. Està essencialment preocupat per articular una filosofia oberta al gran públic que pugui alternar profunditat i claredat alhora.

Lena de Botton Fernández

(Barcelona, 1976) Doctora en sociologia per l’École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) de París. En l’actualitat és professora del Departament de Teoria Sociològica, Filosofia del Dret i Metodologia de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona. Coordina el Grup de Diàleg Interreligiós del Centre Especial en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats (CREA) de la Universitat de Barcelona. Les seves línies d’investigació se centren principalment en els àmbits d’immigració, identitat cultural, dona immigrant, diàleg interreligiós i escola inclusiva. Destaquen sobretot les seves contribucions al voltant de les aportacions que les dones musulmanes estan fent al discurs feminista internacional.

Cinto Busquet i Paredes

(Girona, 1961) Prevere catòlic, membre del Moviment dels Focolars i actualment responsable de la Parròquia de Calella (Maresme). Llicenciat en química i en filologia catalana (UAB), i doctor en teologia fonamental (Tòquio/Roma), especialitzat en teologia de les religions i diàleg interreligiós. Té publicat en italià l’assaig sobre budisme japonès Incontrarsi nell’Amore, i en català les obres d’espiritualitat A l’Orient a l’Occident i Piulades al Vent. Ha exercit la docència en centres universitaris de Catalunya, Itàlia i Japó.

Miquel Calsina i Buscà

(Torroella de Montgrí, 1970) Professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i del Màster en diàleg interreligiós, ecumènic i cultural de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Membre del Patronat de la Fundació Joan Maragall i del Consell de Redacció de la revista Qüestions de Vida Cristiana. Delegat episcopal de Mitjans de Comunicació Social a la Diòcesi de Girona.

Lluís Duch i Álvarez

(Barcelona, 1936) Doctor en antropologia i teologia per la Universitat de Tübingen i professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona i de l’Abadia de Montserrat. És monjo de Montserrat des del 1961. Ha estudiat els diferents llenguatges dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana dels nostres dies. Ha traduït al català i al castellà escrits de Luter, Müntzer, Silesius, Schleiermacher i Bonhoeffer. És autor de més de cinquanta llibres i opuscles i de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives.

Salwa L’Aouaji El Gharbi

(Tànger, Marroc, 1968) Té formació jurídica i ha desenvolupat la seva trajectòria professional a l’àmbit de justícia social i drets globals. Ha exercit de professora, consultora, traductora i mediadora. Ha gestionat projectes de sensibilització, recerca i investigació i formació, sobre migracions i mobilitat humana, diversitat cultural, religiosa i de creences, interculturalitat, islam, etc. Ha estat cap del Departament de Drets Humans i Diversitat Cultural del Centre UNESCO de Catalunya (2004-2012) i ha desenvolupat altres càrrecs de responsabilitat en diverses entitats de dones, de drets humans i de diàleg intercultural. Ha col·laborat en iniciatives europees i internacionals, especialment amb la UNESCO i les Nacions Unides. Organitzadora de trobades i espais de diàleg i reflexió sobre identitats, joves, dones de tradició musulmana i islam, etc. És presidenta de l’associació Fikr i Afkar i col·labora amb diferents mitjans de comunicació. Ha coordinat l’elaboració de diversos documents i materials didàctics, ha escrit articles i ha participat en diverses publicacions i escriu poesia.

Ruth Giordano Torres

(Barcelona, 1962) Llicenciada en teologia i copastora de l’Església Evangèlica Unida de Terrassa. Conferenciant especialitzada en comunicació i coaching i formadora en lideratge. La seva docència se centra en Bíblia i teologia, intel·ligència emocional i resolució de conflictes. Des de 2009 presideix la Unió d’Esglésies Baptistes de Catalunya. És gerent del Global Leadership Summit, moviment mundial per donar eines al lideratge.

Daniel Giralt-Miracle

(Barcelona, 1944) Llicenciat en filosofia i lletres (UB) i en ciències de la informació (UAB) i diplomat en disseny i comunicació a Alemanya (Hochschule für Gestaltung d’Ulm). Ha treballat en el camp de la crítica i la història de l’art, ha estat professor a la UB i a la UAB i ha organitzat exposicions d’art i disseny en l’àmbit nacional i internacional. Entre altres responsabilitats en la gestió cultural pública i privada, ha estat director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i comissari general de l’Any Internacional Gaudí. És acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. El 2013, la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi. El 2017, el GTER li concedí el Premi en Convivència i Diàleg Interreligiós.

Francesc Xavier Marín i Torné

(Gironella, 1963) Doctor en filosofia, diplomat en ciències de la religió i expert professional en cultura, civilització i religió islàmiques. És professor de la Universitat Ramon Llull –on és investigador principal del Grup de Recerca «Identitat i Diàleg Intercultural»– i dels Instituts superiors de ciències de la religió de Barcelona i de Vic. També és professor de diversos cursos de màster i postgrau sobre immigració, educació intercultural i desenvolupament a l’Àfrica. Ha estat professor convidat d’islam a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona. Exerceix de secretari de la FAR (Associació Interconfessional per a l’Estudi del Fet Religiós) i és membre d’honor de les associacions ETHNOS i ORIGENS.

Xavier Melloni i Ribas

(Barcelona, 1962) Jesuïta. Doctor en teologia i llicenciat en antropologia cultural. Membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat 22 de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat del Vallès. Va ser membre del Consell Assessor del Parlament de les Religions del Món (Barcelona, 2004). Viu i col·labora en el Centre Espiritual “La Cova de Sant Ignasi”, a Manresa, i participa en la gestació d’una comunitat contemplativa transconfessional. És autor de diverses publicacions sobre teologia, mística, diàleg interreligiós i espiritualitat ignasiana, entre d’altres.

Yaratullah Monturiol i Virgili

(Barcelona, 1961) Islamòloga i exegeta. Conferenciant internacional des del 1994 sobre islam, dona, espiritualitat, diàleg interreligiós i interculturalitat. Cofundadora i presidenta de la primera comunitat de dones musulmanes a Catalunya (1994-2001) i de la primera mesquita independent de dones a Europa (1998-2001). Directora del 1r Congrés de Dones Musulmanes (1999) i del 1r Congrés de Feminisme Islàmic (2005). Representant oficial de la FEERI a Catalunya (2005). Vicepresidenta de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (2001-2009) i membre del Consell Editorial de la revista Dialogal (2002-2010). Representant espanyola a l’EMN (European Muslim Network) (2000-2010). Fundadora de l’Associació per al Desenvolupament del Feminisme Islàmic (2004-2012) i cofundadora del Grup Internacional d’Estudis sobre Dona i Islam (GIERFI 2008-2012), convertit avui en centre de formació per a dones ulemes al Marroc, dirigit per Asma Lamrabet. És autora de diversos llibres i articles, i ha participat també en nombroses obres col·lectives.

Joan-Andreu Rocha Scarpetta

(Bogotà, Colòmbia, 1965) Degà de la Facultat de Treball Social i Educació Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Doctor en ciències de la comunicació (Barcelona) i en història de les religions (Roma). Professor i director del Màster en església, ecumenisme i religions de la Universitat Europea de Roma i professor convidat de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i de la Universitat de Teheran. També és professor invitat del Centre d’Estudis de la Mística d’Àvila (CITES). Les seves àrees d’especialització se centren en la fenomenologia de les religions des d’un punt de vista social i geopolític, els mitjans de comunicació i les religions i el periodisme religiós. És també el coordinador del Fons Filmogràfic de les Religions.

Xavier Rubert de Ventós

(Barcelona, 1939) Filòsof, polític, assagista i professor. Llicenciat en dret i doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona. Autor d’una extensa producció assagística i filosòfica d’estètica, teoria de la cultura, filosofia pràctica (ètica i filosofia política) i de filosofia general. Ha estat catedràtic d’estètica i composició a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i diputat al Congrés i al Parlament Europeu. Ha estat condecorat amb nombroses distincions, entre les quals destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el Premi Lletra d’Or de la literatura catalana i el Premi Ciutat de Barcelona. Ha format part de la Comissió per la Dignitat i és membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans i president de l’Institut d’Humanitats de Barcelona.

Data d'actualització:  09.04.2018