• Imprimeix

Delinqüents violents i reincidència (7 de març de 2017)

En la sessió d’investigació sobre “Delinqüents violents i reincidència” es presentaran dues recerques: Estudi de la reincidència en les excarceracions d’alt risc (2010-2013), i Estudi longitudinal retrospectiu de les carreres criminals de delinqüents crònics i violents. Especial referència als agressors de parella.

La primera recerca dóna per primer cop la taxa de reincidència de les persones que han sortit de presó amb un pronòstic d’alt risc de tornar a delinquir. Degut a aquest risc, el Departament de Justícia aplica des del 2007 un procediment que treballa l’excarceració d’aquests interns, elaborat conjuntament amb la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya. Els resultats que es presenten són els primers que tenen en compte l’impacte en termes de reincidència, tot i que s’aporten altres dades sobre els perfils dels subjectes i el tractament que reben. Aquest és un estudi fet per l’equip d’investigació del CEJFE.

La segona recerca fa un seguiment de la carrera delictiva dels delinqüents que han comès delictes violents tot i que se centra a estudiar en més detall aquells infractors que han comès delictes de violència de gènere. L’estudi va rebre una beca del CEJFE i l’han desenvolupat persones vinculades a la universitat i el món penitenciari.

Ambdues recerques aporten dades originals, en molt pocs estudis aconseguides i analitzades al nostre país i que resulten fonamentals per a la comprensió tant del perfil d’aquests infractors com de les propostes d’intervenció a fer.

Data d'actualització:  14.03.2017