• Imprimeix

El Govern homenatjarà el cardenal Vidal i Barraquer

Sol·liciteu la invitació per assistir a l'acte que se celebrarà el dimecres 7 de novembre al Palau de la Generalitat

31/10/2018 12:10
Francesc d'Assís Vidal i Barraquer

El Govern de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura, va aprovar per a l’any 2018 tres commemoracions oficials d’efemèrides relacionades amb personalitats amb gran incidència en l’àmbit religiós: cinquanta anys de la mort de dom Aureli Maria Escarré, cent anys del naixement de Raimon Panikkar i cent cinquanta anys del naixement de Francesc Vidal i Barraquer, que coincideixen amb i amb el 40è aniversari del retorn de les restes mortuòries i posterior enterrament a la catedral de Tarragona.

Acte commemoratiu

El proper dimecres 7 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, tindrà lloc al Palau de la Generalitat de Catalunya l’acte commemoratiu de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer. Aquest acte serà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i comptarà amb la ponència del director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, Manuel Maria Fuentes.

També hi prendran la paraula la consellera de Justícia, Ester Capella, i l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. A més dels parlaments, es comptarà amb la participació de la Coral Verge del Camí de Cambrils coincidint amb la celebració del seu 50è aniversari.

Per assistir-hi cal sol·licitar la invitació enviant un correu electrònic, tot indicant nom i cognoms, institució de la qual formeu part i, si escau, el vostre càrrec, i l’adreça de correu electrònic en la qual vulgueu rebre la invitació.

Vidal i Barraquer

Francesc d'Assís Vidal i Barraquer va néixer el 3 d'octubre de 1868 a Cambrils (Baix Camp). Estudià Dret a la Universitat de Barcelona. Poc després, ingressà al seminari de Barcelona i continuà els seus estudis a la Universitat Pontifícia de Tarragona. S'ordenà sacerdot l'any 1899. Ocupà diferents responsabilitats fins a ser nomenat arquebisbe de Tarragona l'any 1919 i cardenal el 1921.

Al llarg de la seva trajectòria defensà la independència de l'Església. Durant la Dictadura de Primo de Rivera defensà la separació de l'Església i l'Estat i va mantenir el català com a llengua de predicació i catequesi.

Amb l'esclat de la Guerra Civil fou perseguit i es refugià al Monestir de Poblet, on fou detingut i empresonat. Gràcies a la intervenció de Ventura Gassol, va poder marxar a l'exili. Tot i això, d'acord amb les seves conviccions, el juliol de 1937 es negà a signar la carta de l'episcopat espanyol de suport a Franco, fet que el convertí en enemic del règim i li impedí retornar a Espanya.

S’instal·là a la cartoixa de Farneta (Lucca, Itàlia) i, més tard, a Friburg (Suïssa). Va continuar exercint com a arquebisbe de Tarragona en l'exili; atès que, tot i les pressions del règim franquista, el Vaticà es va negar a rellevar-lo. Morí l'any 1943 a Suïssa. Fou la seva voluntat ser enterrat a la catedral de Tarragona, però no va poder fer-se realitat fins al 1978.

Any Vidal i Barraquer

La Comissió de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer constituïda per l’Ajuntament de Cambrils ha organitzat nombrosos actes i es fa difusió d’altres promoguts per diverses entitats del país que es poden consultar al web commemoratiu.

Commemoració del cent cinquantè aniversari del naixement del cardenal de la pau