• Imprimeix

La XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya premia el compromís dels cineastes amb la societat

Del 15 al 30 de novembre es projectaran dinou pel·lícules i dos curtmetratges, que es podran veure en setze ciutats i en les nou presons catalanes

15/10/2018 15:10
XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya
La XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebrarà del 15 al 30 de novembre, amb un cartell de dinou pel·lícules i dos curtmetratges. En total, hi ha previstes setanta-dues projeccions en una quarantena de sales repartides en setze ciutats d’arreu de Catalunya.
Les ciutats que enguany acullen la Mostra són: Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Olot, Reus, Sabadell, Salt, Tarragona, Terrassa, Vic i Vilassar de Mar. La Filmoteca de Catalunya, els centres CaixaForum de Girona, Lleida i Tarragona i els Cinemes Verdi se sumen a la quarantena d’entitats que participen en la Mostra, entre les quals hi ha ajuntaments, entitats culturals, entitats religioses i universitats.
 
I Premi de Cinema Espiritual de Catalunya
Aquest any es crea per primera vegada el Premi de Cinema Espiritual de Catalunya, que lliurarà la consellera de Justícia, Ester Capella, a un director/a de cinema que s’hagi significat pel seu compromís amb la societat  a través de la seves pel·lícules. L’acte de lliurament al guardonat es farà a la basílica de la Sagrada Família.
 
La Mostra arriba, per segon any consecutiu, a totes les presons catalanes
En els nou centres penitenciaris catalans s’hi projectarà Déu meu, però què t’hem fet?, una pel·lícula triada especialment per al col·lectiu d’interns i que es presenta com una ocasió per treballar els valors i orientar-los a la reflexió. Abans de totes les projeccions es farà una presentació de la pel·lícula i, en acabar, un debat amb la participació dels interns. 
La projecció permetrà parlar sobre els estereotips, els prejudicis, la interculturalitat i la convivència entre persones de cultures, llengües i creences diferents. La participació de la Direcció General de Serveis Penitenciaris en aquesta Mostra es va iniciar l’any 2016 i, des de l’any passat, s’ha estès a totes les presons com una més de les activitats encaminades a la reinserció dels interns.
 
Any Panikkar i tribut al director danès Carl T. Dreyer
En el marc de la commemoració de l’Any Raimon Panikkar (Barcelona 1918-Tavertet 2010), el comitè organitzador de la Mostra ha seleccionat algunes pel·lícules que reflecteixen el seu pensament. Panikkar, de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós.
Per la seva banda, la Filmoteca de Catalunya homenatjarà el director de cinema i guionista danès Carl Theodor Dreyer quan es compleixen 50 anys de la seva mort (Dinamarca, 1889-1968). Dreyer, fill de pares luterans, és qualificat com el cineasta de la poesia en el cine, el director del silenci, de l’inefable, de la transcendència espiritual. Els Cinemes Verdi opten en aquesta edició per una programació més actual, però sense allunyar-se del cinema que aprofundeix els aspectes de l’existència humana.
Des del 2014, la Direcció General d'Afers Religiosos s’encarrega de l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social La Caixa, Ágape i els Cinemes Verdi, i amb la participació d’una quarantena d’entitats, amb l’objectiu d’obrir, a través del cinema, una finestra a la realitat religiosa del nostre país i afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social.

Es lliurarà per primera vegada el Premi de Cinema Espiritual de Catalunya