• Imprimeix

El CIRE participa a les jornades organitzades per Europris a Roma

Representants de la Direcció de Formació i Inserció del CIRE han participat a les jornades organitzades per Europris, organització que promou l’intercanvi d’informació sobre pràctiques en l’àmbit penitenciari entre països europeus i que té com a objectiu la millora continua del servei

19/12/2017 14:12
El CIRE participa a les jornades organitzades per Europris a Roma

Europris és una organització fundada el 1996 que promou les diverses pràctiques professionals que es realitzen als centres penitenciaris d’Europa. A través de fòrums, on es tracten temes relacionats amb l’ocupabilitat dels interns, la formació professional i la inserció laboral, es pretén intercanviar experiències entre diferents països d’Europa i millorar així les oportunitats de reinserció, un cop obtinguda la llibertat. Concretament, en aquesta edició hi han intervingut una seixantena de representants d’Àustria, Bèlgica, Irlanda, Israel, Noruega o Holanda, entre d’altres països.

Com a organització, Europris pretén crear xarxes europees per facilitar la col·laboració i l’intercanvi d’informació entre els diferents serveis que operen dins les presons europees. Les activitats que desenvolupa tenen com a objectiu avançar en les capacitats operatives i la professionalitat dels professionals de la presó i la correcció a tot Europa.

Europris organitza una reunió i conferència anualment, enguany s’ha celebrat la 2a edició a la ciutat de Roma, del 21 al 24 de novembre, i ha tractat específicament el tema de la formació professional ocupacional i la reinserció laboral. El CIRE ha estat convidat a ser un dels ponents i participar en taules rodones per parlar del projecte de certificats de professionalitat i de la intervenció a través del model per competències. La ponència l’han realitzat el coordinador de Formació, Gerard Estalella, i la tècnica en Inserció Laboral, Sílvia Gaset. La ponència sobre el model FOI del CIRE, en relació a certificats de professionalitat i intervenció per competències, s’ha centrat en com facilitar la inclusió social i laboral dels interns al mercat de treball, mitjançant:

  • Formació professional homologada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, entitat amb la qual el CIRE va signar un conveni l’any 2015 i que dota al personal intern d’una certificació professional igual a la que es dona a la població no interna, i que apropa a l’intern a la realitat laboral que es trobarà un cop en llibertat.
  • Formació específica, transversal i complementària.
  • Anàlisi dels coneixements, competències i necessitats dels interns.
  • Desenvolupament del coneixement, les habilitats i competències dels interns.
  • Anàlisi de les necessitats de l’empresari.
  • Orientació i acompanyament en la recerca de feina.
  • Activitats innovadores orientades a posar en contacte l’intern amb la realitat, com ara l’entrevista amb un tribunal, en format de joc de rol, l’speed dating laboral, que simula entrevistes curtes amb empresaris reals o el service learning, que combina l’aprenentatge amb el servei a la comunitat (aquesta activitat forma part del programa Reincorpora, en col·laboració amb l’entitat Fundació Bancària La Caixa).

Posteriorment a la ponència, es van realitzar taules rodones amb els participants, que van mostrar un gran interès per l’activitat dels formadors i insertors del CIRE i sobretot pel tipus d’organització, que treballa dins i fora dels centres penitenciaris, així com per l’envergadura del projecte, que comprèn tot el territori català.

L’assistència a aquest tipus de fòrums permet al CIRE donar a conèixer la seva tasca arreu i, sobretot, intercanviar experiències de bones pràctiques que portin a la millora contínua en l’activitat del CIRE.

Totes aquestes activitats tenen com a objectiu l’anàlisi i millora de la candidatura de l’intern de cara al mercat laboral