• Imprimeix

La fundació «Iniciativas para la reinserción», de l’Equador, visita el CIRE

Una delegació de la fundació “Iniciativas para la reinserción” (IR) de Quito, Equador, ha visitat el CIRE amb l’objectiu de prendre com a model la fórmula de formació i inserció que desenvolupa i conèixer de primera mà el funcionament de l’execució penal a Catalunya

17/04/2018 10:04
La fundació «Iniciativas para la reinserción», de l’Equador, visita el CIRE
La fundació «Iniciativas para la reinserción», de l’Equador, visita el CIRE

Aula d’informàtica del CP Brians 2

La fundació «Iniciativas para la reinserción», de l’Equador, visita el CIRE

Fleca del CP Brians 2

A diferència del CIRE, “Iniciativas para la reinserción” no depèn del Departament de Justícia del país sinó que es tracta d’una fundació sense ànim de lucre. Aquesta fundació dedica la seva a activitat a gestionar els mecanismes de reinserció laboral per donar una oportunitat a les persones que han estat privades de llibertat i lluitar contra la discriminació de la societat equatoriana envers aquest col·lectiu.

En aquesta visita, la fundació està representada per Marco Antonio Subia Martínez, president de la fundació IR; Ximena Coello Martínez, vicepresidenta de la fundació IR; Maria Amelia Espinosa Cordero, directora general de la fundació IR.

La visita els va portar a conèixer la seu central del CIRE, on el director general i directora de formació i inserció els van rebre amb la presentació El CIRE, la innovación al servicio de la inserción social.

Posteriorment, es van trobar amb els directors de les diverses àrees del FOI (formació, ocupació, inserció) i també de l’àrea comercial. El dinar es va fer a les instal·lacions de l’ESHOB, l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, que col·labora amb el CIRE en les activitats formatives de cuina i restauració.

Per conèixer l’activitat del CIRE als centres penitenciaris, es va realitzar una visita al Centre Penitenciari Brians 2, on van poder veure les instal·lacions d’un centre penitenciari destinades a tallers productius, a àrees de serveis interiors així com les aules on s’imparteixen accions formatives, que condueixen a l’obtenció de certificats de professionalitat, titulacions oficials que acrediten la consecució de la competència professional per desenvolupar una activitat laboral d’acord amb les exigències de producció i ocupació.

Prèviament, la directora del centre, Gemma Torres, els va fer una explicació del funcionament del centre i un cop finalitzada la visita la comitiva va dinar a la cafeteria externa del centre, on hi treballen interns formats pel CIRE.

La següent visita els va portar a la Direcció General de Serveis Penitenciaris, on els van rebre el seu director general, Amand Calderó, i la directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Pilar Heras. Posteriorment, els va rebre el subdirector general de programes de rehabilitació i sanitat, Carlos Soler Iglesias. Aquestes visites tenien com a objectiu informar dels programes de promoció de la salut i de formació reglada, així com dels programes d’intervenció que contribueixen a la reinserció de les persones privades de llibertat que s’estan executant en el marc del sistema penitenciari a Catalunya.

Finalment, la visita al taller exterior de Raïmat i al Centre Educatiu El Segre va tancar el programa que ha portat la delegació homòloga del CIRE a l’Equador a conèixer en primera persona l’activitat del CIRE, emmarcada en el context penitenciari a Catalunya.

El CIRE està esdevenint un model de gestió a escala internacional amb el projecte FOI, que fa que de totes part del món arribin demandes per conèixer-lo.