• Imprimeix

La direcció de Formació i Inserció del CIRE realitza una sessió de «speed dating» laboral

El concepte d’entrevista laboral evoluciona dia a dia, adaptant-se a les necessitats i sinèrgies del mercat. En aquest sentit, el CIRE s’apunta a les noves tendències i posa en funcionament l’anomenat «speed dating» laboral, com a activitat emmarcada en el Model d’Intervenció per Competències, que gestiona la Direcció de Formació i Inserció del CIRE.

14/11/2017 13:11
La direcció de Formació i Inserció del CIRE realitza un sessió de «speed dating» laboral
La direcció de Formació i Inserció del CIRE realitza un sessió de «speed dating» laboral

En què consisteix l’speed dating laboral?

Es tracta d’ajuntar en un mateix espai un grup de persones amb ofertes de feina i un grup d’aspirants a aquestes ofertes. Cada aspirant té 3 minuts amb cada entrevistador per mostrar la seva candidatura. Un cop passats els 3 minuts l’aspirant canvia a l’entrevistador del costat i així fins a passar per totes els entrevistadors. D’aquesta manera la possibilitat que té l’aspirant de fer més visible la seva candidatura s’incrementa exponencialment, així com la possibilitat de l’entrevistador de trobar el seu candidat perfecte.

Com adapta el CIRE aquesta pràctica?

La funció de la Direcció de Formació i Inserció del CIRE és fer un acompanyament a l’intern en el seu camí cap a la reinserció a la societat, en el qual es dota a l’intern de formació específica en diversos àmbits i d’eines que ajuden i faciliten l’entrada al mercat laboral a aquestes persones amb risc d’exclusió social. És en aquest sentit que el CIRE ha organitzat un simulacre de sessió de speed dating laboral que ha comptat amb la col·laboració de personalitats del teixit empresarial aglutinades en l’associació sense ànim de lucre SECOT. Es tracta d’un grup de voluntaris sèniors, que durant la seva etapa laboral han desenvolupat la seva activitat en càrrecs de direcció o recursos humans i que aporten els seus coneixements en gestió empresarial i la seva experiència en tasques de reclutament de personal.

L’organització de la sessió ha reproduït totalment el que seria una sessió real, ha comptat amb la presència de persones que estan en la última etapa del seu recorregut penitenciari, concretament 6 persones provinents de tercers graus, llibertats condicionals i justícia juvenil. Aquest grup de gent ha estat prèviament preparat i assessorat pel personal del CIRE amb l’objectiu d’aconseguir una bona entrevista, és a dir, la defensa de la seva candidatura amb una detallada i concisa exposició de les seves qualitats, capacitats i el seu currículum, això sí, en 3 minuts. La preparació dels aspirants per a l’activitat requereix d’un diagnòstic personalitzat d’ocupabilitat previ, que permet saber quin lloc ocupa una persona per accedir a un lloc de treball i actuar en funció dels resultats.

Dinàmica de la sessió

La sessió s’ha realitzat a les oficines del CIRE a Barcelona, en una sala preparada per a l’ocasió en la qual els empresaris disposaven d’un formularis per a l’avaluació dels diferents candidats. Aquests formularis contemplaven tres punts: la presentació, el desenvolupament i el tancament de l’entrevista, on s’hi recollien aspectes com la presència, l’ús del llenguatge, la capacitat d’expressió, la capacitat de descripció del currículum, la coneixença dels propis punts forts i febles o la capacitat de síntesi de la pròpia candidatura, entre d’altres.

Els aspirants s’han entrevistat amb tots els voluntaris, a raó de 3 minuts per entrevista.

Posteriorment, els aspirants han sortit de la sala i els voluntaris, juntament amb les dinamitzadores de l’activitat, la Betsabé Gil i la Lourdes Dueñas, de la Direcció de Formació i Inserció del CIRE, han procedit a fer l’anàlisi de les entrevistes i la valoració de cada candidat segons les notes preses.

Un cop extretes les conclusions, aquestes s’han fet arribar als aspirants, en el que s’anomena la devolució o feedback. Aquesta devolució l’han fet els propis empresaris i s’hi han fet constar no només valoracions de tipus professional o de capacitats, sinó també les valoracions complementàries sorgides del llenguatge no verbal i l’actitud en l’entrevista, recollides en el formulari d’avaluació.

Conclusions de l’experiència

Jordi Moreta, coordinador de SECOT a Barcelona comenta: “Totalment satisfet, una experiència molt enriquidora. Sento que ha estat de gran utilitat”.

Per part de l’equip de dinamitzadors del CIRE, l’experiència ha resultat totalment positiva, ja que la reacció dels interns ha estat molt satisfactòria. Al tractar-se d’una experiència nova amb interlocutors reals, els aspirants han pogut copsar el resultat de la seva preparació i han disposat d’una informació i punts de vista que sense aquesta experiència no haurien tingut. Un dels comentaris més reiterats ha estat que el aspirants s’han obert completament amb els entrevistadors, la qual cosa ha afavorit la comunicació entre ambdues parts, d’una manera sincera i enriquidora.

Tenint en compte l’èxit de la sessió, la Direcció de Formació i Reinserció ja està posant en marxa els preparatius per a la propera i convertir aquesta activitat en una eina bàsica per al model d’inserció laboral del CIRE.

S'ha comptat amb la presència de persones que estan en la última etapa del seu recorregut penitenciari, concretament 6 persones provinents de tercers graus, llibertats condicionals i justícia juvenil