• Imprimeix

El Premi Marraco fa 30 anys i aplega un centenar d'obres d'art fetes a presó

Torna
Dijous, 26 d'octubre de 2017
Té 51 anys i en fa dos que pren part dels tallers artístics de Brians 2, en els quals ha après tant que fa d’auxiliar de l’activitat i dona un cop de mà a la monitora. Amb la seva composició de dues teles, en les quals es poden veure dues llunes i on són protagonistes la serigrafia i l’element tèxtil, ha estat distingit en la 30a edició del Premi Marraco, el guardó que reconeix les millors creacions de ceràmica, pintura i escultura fetes als tallers artístics de les presons de Catalunya.  
.

.

La decisió del jurat sobre aquesta i la resta d’obres guanyadores coincideix amb la inauguració de la mostra de totes les obres presentades a la Sala d’Exposicions Sant Joan de Lleida. Hi han assistit el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, que ha agraït la implicació de les entitats de la ciutat; el Cercle de Belles Arts, que atorga els premis, i l’Associació Arts de Ponent, que forma part del jurat juntament amb coneguts artistes locals. De fet, el premi especial d’aquest any està inspirat en aquesta col·laboració entre la ciutat i el centre penitenciari, i la temàtica per participar en aquesta categoria ha estat Lo Marraco, el monstre del bestiari català, protagonista de les festes populars a Lleida i, per tant, símbol de la ciutat, però també de l’expressió artística de la seva presó.  
 
El 30è aniversari del Premi Marraco –és el concurs més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris– també s’ha commemorat amb l’organització d’una mostra retrospectiva de les obres guanyadores al llarg d’aquestes tres dècades, que es pot visitar al claustre de la Biblioteca Pública de Lleida fins dilluns vinent. 
 
Enguany s’han presentat 118 creacions al certamen. Destaca la participació dels interns de Ponent, amb 61 obres. Però també la participació de les dones per sobre d’anys anteriors, amb 29 obres enviades des de Brians 1 i el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona. Els interns de Brians 2 han presentat 10 obres: 6 els de Puig de les Basses de Figueres i 5 els del Centre Penitenciari Lledoners, al Bages.
 
Hi ha dos guanyadors més en temàtica lliure: per l’escultura amb títol E=mc2, feta per una interna de Brians 1, en la qual també interaccionen diferents elements; en aquest cas, la fusta i la ceràmica. I per Cuenco tribal, un estri de cuinar rudimentari africà, fet per un intern del Centre Ponent, que s’ha endut la màxima distinció en la categoria de ceràmica.  
 
En la categoria especial dedicada a Lo Marraco han resultat premiades una pintura que representa el drac, d’un intern de Brians 1 i dos interns del Centre Penitenciari Ponent, que han recreat la bèstia en ceràmica i en una escultura feta amb papiroflèxia.
 
El Premi Marraco té per objectiu fomentar la creació, la imaginació i la participació dels interns dins del marc de l’activitat artística i cultural, que promouen els monitors artístics de les presons perquè l’adquisició d’aquest nou llenguatge sigui un element més afavoridor en el procés d’integració social. 
 
L’exposició es podrà visitar fins al 12 de novembre.