• Imprimeix

L'expedient judicial electrònic és ja una realitat als jutjats civils i socials de Catalunya

Torna
Dijous, 07 de desembre de 2017
L’e-justícia.cat ha començat a caminar als jutjats d’instrucció
 
Justícia preveu que l’expedient digital estigui implantat a tots els jutjats catalans el 2020
.

.

Anar als jutjats serà més ràpid i senzill tant per als professionals de l’àmbit jurídic com per a la resta de ciutadans. El Departament de Justícia ha desplegat el sistema informàtic e-justícia.cat, que permet a les oficines judicials catalanes treballar amb l’expedient judicial electrònic en la totalitat dels jutjats socials i dels jutjats civils exclusius. Concretament, l’e-justícia.cat s’ha posat en marxa a 215 jutjats de Catalunya: 113 jutjats de 1a instància, 19 de família, 2 de capacitats i estat civil, 13 mercantils, 16 seccions civils de les audiències provincials, així com a la quasi totalitat dels jutjats socials de Catalunya (52 de 55).
 
Durant els anys 2018 i 2019 el Departament té previst desplegar l’e-justícia.cat a les seccions civils dels 170 jutjats de 1a instància i instrucció. Finalitzarà, així, la informatització de les 333 oficines judicials de l’àmbit civil i les 55 de l’àmbit social.
 
L’objectiu del programa e-justícia.cat és aconseguir més agilitat en la tramitació dels processos i millorar l’eficiència en l’ús dels recursos. En aquest sentit, treballar amb aquest sistema processal permet estalviar temps i costos a l’Administració de justícia, a més de reduir la utilització de paper als jutjats. Per exemple, els jutjats de 1a instància de Barcelona ciutat, que tardaven 139 dies de mitjana a resoldre un procediment comú de reclamació de petites quantitats (monitori), ara triguen una mitjana de 123, és a dir, 16 dies menys. Si el càlcul el traslladem als procediments ordinaris de més durada, la mitjana era de 361 dies i ara  és de 314 dies, 47 dies menys.
 
 
L’e-justícia.cat s’estén als jutjats d’instrucció i a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC)
 
 
Els jutjats d’instrucció ja han començat a treballar amb l’e-justícia.cat, amb les aplicacions informàtiques que permeten enregistrar i repartir els assumptes que els arriben quan estan de guàrdia. Això fa que rebin telemàticament els atestats policials dels Mossos d’Esquadra i  properament els comunicats mèdics dels hospitals, centres de salut i atenció primària, la qual cosa contribuirà a millorar la qualitat de les dades, la immediatesa de la informació, i, alhora, a alleugerir les tasques del personal de l'Administració de justícia.
 
Durant els mesos d’octubre i novembre s’ha incorporat l’e-justícia.cat als 10 jutjats d’instrucció del partit judicial de Gavà; fa dues setmanes es va posar en marxa als partits judicials de Terrassa, Granollers i Mataró i, la setmana passada, a Esplugues de Llobregat, per continuar implementant-se de forma progressiva durant l’any 2018 a la resta de partits judicials de Catalunya.
 
Recentment també s’ha posat en funcionament l’e-justícia.cat a l’IMLCFC per millorar la gestió dels assumptes judicials i potenciar la seva eficiència.