• Imprimeix

Interns del programa Reincorpora de Lleida omplen d'art i color les parets de la ciutat

Torna
Dijous, 22 de febrer de 2018
 
 
.

.

Els participants del programa de reinserció social i laboral Reincorpora, impulsat per l’Obra Social La Caixa i el Departament de Justícia, desenvolupen un taller d’art i cultura al barri de la Mariola de bracet amb l’Associació Reintegra i l'artista lleidatà Blai Baules


Reincorpora dissenya itineraris individualitzats d'inserció laboral que inclouen formació tècnica i personal per a interns en la fase final de la seva condemna, i ha esdevingut una part integral i consolidada de les polítiques actives de reinserció del Departament de Justícia


D’aquest projecte, en són usuaris interns provinents de centres penitenciaris i centres de justícia juvenil de tot Catalunya


Els usuaris que participen, des del Centre Penitenciari Ponent, en l’itinerari del programa Reincorpora, gestionat per l’Associació Reintegra, han sortit al carrer per realitzar la part pràctica d’un taller de poesia encaminat a desenvolupar la creativitat, el pensament crític i la trobada amb la comunitat.
 
L’activitat ha consistit en una primera sessió teòrica dedicada a l'escriptura de versos per part de vuit alumnes assistents, que han pogut expressar la seva creativitat lliurement. Després d’aquest primer exercici, basat en l’autoreflexió i la creació de contingut artístic, els usuaris, de manera grupal, han escrit un vers que després s’ha projectat en un mural de l’espai urbà de la ciutat de Lleida. 
 
Amb l’ajuda d’un reconegut artista de la ciutat, Blai Baules, a través del seu projecte de disseny CactuSoup, i la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, que ha cedit l’espai, sis dels participants han pogut ser els creadors d’un grafit en un mur de la plaça Joc de la Bola, en el barri de la Mariola.
 
«Podran aturar els meus moviments, però lliures seran els meus pensaments» és la frase protagonista que omple de llum i color aquest espai, i que es pot visualitzar a partir d’aquest moment a la ciutat de Lleida.
 
El programa Reincorpora, impulsat pel Departament de Justícia i l'Obra Social La Caixa, dona l'oportunitat de construir un futur diferent a les persones privades de llibertat. L'objectiu és que la persona ampliï les competències, reforci els valors i millori les habilitats personals i professionals que l'ajudin en el camí cap a la plena inclusió. Les entitat socials i els tècnics de Reincorpora, figura clau per a l’èxit del Programa, acompanyen els interns durant tot l’itinerari. Durant l’any 2017, han participat en aquest projecte 579 persones.
 
Reincorpora constitueix un marc de col·laboració entre tots els agents socials i té per objectiu coresponsabilitzar-los en la tasca de la reinserció.