• Imprimeix

El Govern aprova la memòria preliminar de l'Avantprojecte de llei integral de memòria democràtica

Torna
Dimecres, 12 de setembre de 2018
El nou marc legal facultarà el Departament de Justícia per retirar simbologia franquista de l’espai públic

La Generalitat podrà anul·lar condecoracions i suprimir els noms dels espais dedicats a militars colpistes i dirigents de la Dictadura
El Consell Executiu ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei integral de memòria democràtica, que aglutinarà i substituirà totes les normes d’aquest àmbit i que suposarà un nou pas endavant en aquesta matèria. Aquesta nova llei facultarà la Generalitat per retirar la simbologia franquista dels carrers i places de Catalunya, anul·lar condecoracions i suprimir el noms dels carrers en homenatge a personatges vinculats amb les dictadures i els crims de lesa humanitat, com ara dirigents o militars colpistes.
 
Comissió de la Veritat
 
Amb la voluntat de reconstruir els fets succeïts durant la Guerra Civil i de reparar els danys que aquesta va provocar, la memòria preliminar de l’Avantprojecte que s’aprova avui preveu la creació de la Comissió de la Veritat: l’òrgan estudiarà, aclarirà i quantificarà els crims de lesa humanitat, n’informarà les víctimes i les assistirà en el seu dret a la justícia.
 
Memòria democràtica a l’escola
 
D’acord amb els principis de veritat, justícia, reparació i no-repetició, els departaments de Justícia i Ensenyament estudien la incorporació de la memòria democràtica al currículum educatiu, així com la formació específica dels docents en aquesta matèria.
 
Memorial, fosses i reparació jurídica en un únic corpus legal
 
La futura Llei - anunciada per la consellera de Justícia, Ester Capella, en la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya del passat juliol- harmonitzarà el corpus legal existent i donarà resposta a les demandes de la societat civil, al dret de memòria dels ciutadans i al deure de memòria dels estats. Així, s’unificaran  totes les normes aprovades pel Parlament en matèria de memòria democràtica: la Llei del Memorial Democràtic (2007), la Llei de fosses (2009) i la Llei de reparació jurídica (2017).