• Imprimeix

Mataró disposarà d'un nou jutjat de primera instància

Torna
Divendres, 21 de setembre de 2018
La Generalitat dota el nou òrgan amb una plantilla de nou treballadors
 
El Departament de Justícia ampliarà l’edifici de la plaça Tomás y Valiente amb 3.600 m2 per concentrar-hi tots els jutjats de la capital del Maresme
.

.

 
Mataró estrenarà el pròxim 1 d’octubre el Jutjat de Primera Instància número 9 de la ciutat, que estarà ubicat al carrer Alcalde Abril, 24, on també hi ha el Jutjat de Primera Instància número 8. El Departament de Justícia ha dotat el nou òrgan amb el mobiliari necessari i amb una plantilla de nou treballadors, entre personal d’auxili judicial, tramitadors i gestors processals. A banda, el jutge i el lletrat del nou jutjat són nomenats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i pel Ministeri de Justícia, respectivament.
 
Com a jutjat de primera instància, el nou òrgan s’ocuparà d’aquells casos que fan referència a la jurisdicció civil, que, per tant, no comporten penes de presó. Es tracta d’assumptes com ara conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques o ocupacions d’habitatges. Precisament, el Ple de l’Ajuntament de Mataró va demanar l’any passat un nou jutjat a la ciutat per combatre les ocupacions injustificades d’habitatges. Aquest nou jutjat de primera instància també podrà determinar la incapacitat total o parcial d’un individu i, fins i tot, designar tutors legals.
 
En canvi, malgrat que li correspondria, no atendrà casos relacionats amb l’àmbit familiar –com ara divorcis, custòdies o adopcions– perquè Mataró ja disposa de dos jutjats especialitzats en aquesta matèria.
 
Ampliació de l’edifici judicial de Tomás y Valiente
 
Mataró disposa de quatre seus judicials i 19 jutjats. L’edifici principal, propietat del Departament i ubicat a la plaça Francisco Tomás y Valiente, acull una dotzena de jutjats, a més del Deganat, la Fiscalia, el Registre Civil, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) i l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC). La resta de jutjats estan situats entre dos edificis del carrer Alcalde Abril i un edifici del carrer Méndez Núñez, tots tres de lloguer.
 
Edifici de la plaça Tomás y Valiente
Jutjat de Primera Instància 1, 2, 3, 4, 5 i 7 (el 4 i el 7 són de família)
Jutjat d’Instrucció 1, 2, 3, 4 i 5
Jutjat Penal 1
Registre Civil, Deganat, Oficina d’Atenció al Ciutadà, Fiscalia, Biblioteca, Arxiu, IMLCFC
 
Edifici del carrer Méndez Núñez, 30
Jutjat Penal 2
Jutjat de Violència sobre la Dona
Jutjat de Primera Instància 6
 
Edifici del carrer Alcalde Josep Abril, 24
Jutjat de Primera Instància 8 i 9
 
Edifici del Carrer Alcalde Abril, 33
Jutjat Socials 1 i 2
 
El Departament de Justícia té previst reformar i ampliar l’edifici de la Plaça Tomás y Valiente per ubicar-hi tots els òrgans judicials de la ciutat i centralitzar-ne l’activitat. Les obres d’ampliació es faran a la dreta i a l’esquerra de la seu, on actualment hi ha zones enjardinades. Aquest edifici té 8.000 m2, però amb l’ampliació passarà a tenir-ne 11.600. Per tant, 3.600 m2 més d’espai.  El projecte, però, encara no té data d’execució i està pendent de disponibilitat pressupostària. Les obres tindran un cost de gairebé 10 milions d’euros i una durada de prop de dos anys.
 
Els quatre edificis actuals suposen 9.700 m2 d’usos judicials. Quan l’ampliació sigui una realitat, hi haurà un únic edifici d’11.600 m2 d’activitat judicial. És a dir, es guanyaran 1.900 m2 i les altres tres seus deixaran d’utilitzar-se.
 
Justícia destina 7,4 milions a posar en marxa 14 nous jutjats a tot Catalunya
 
Entre aquest any i l’any que ve, el Departament de Justícia posarà en funcionament 14 nous jutjats a tot Catalunya. El pressupost destinat a fer efectiva la creació dels nous òrgans judicials és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.
 
Calendari per al 2018-2019
 
El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats a Badalona (1a Instància núm. 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11) i Granollers (1a Instància 8 i 9). L’1 d’octubre estaran en funcionament els nous jutjats de Mataró (1a Instància 9) Reus (1a Instància 7) i Terrassa (1a Instància 9). A finals de desembre entraran en funcionament un nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8). Durant el 2019 es crearan els jutjats restants a Girona (1a Instància 7), Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9).
 
Sense nous òrgans judicials des de fa vuit anys
 
La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació d’un jutjat, la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.  
 
La posada en marxa d’aquests nous òrgans respon a la petició de creació de nous jutjats que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció del Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’ha creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.
 
 
Dèficit de jutges a Catalunya
 
Catalunya té 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, segons un informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC). La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants.