• Imprimeix

El Govern aprova la memòria de l'Avantprojecte de llei per fomentar la mediació en conflictes familiars

Torna
Dimarts, 09 d'octubre de 2018
El Consell Executiu ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que pretén fomentar l’ús de la mediació en conflictes familiars, especialment amb menors implicats. El text estableix que les parts enfrontades hauran d’anar obligatòriament a una sessió informativa per conèixer els avantatges i les conseqüències de la mediació. L’objectiu és fomentar aquest sistema com a mesura alternativa als litigis i, d’aquesta manera, evitar la confrontació.
 
La sessió es farà per ordre del jutge un cop hagi començat el procés judicial. La trobada serà conduïda per un mediador, que explicarà el funcionament, les característiques i els beneficis del sistema. Les parts decidiran després lliurement si opten per aquest mètode o bé continuen el procés judicial.
 
L’objectiu és promoure la mediació sobretot en aquells casos de separacions o divorcis amb fills, amb la intenció de resoldre el conflicte amb col·laboració, consens, diàleg i acord. Es tracta també de fomentar unes relacions familiars adequades després de situacions de crisi.
 
El text aprovat considera que la ciutadania no utilitza la mediació per una qüestió de desconeixement, malgrat que és un mètode més ràpid i econòmic que un procés judicial. Segons dades de la Unió Europea, menys d’un 1 % dels conflictes civils i mercantils es resolen per aquesta via. A Catalunya, un 60 % de les persones que reben una sessió informativa sobre la mediació acaben sol·licitant aquest procediment.
 
Centre de Mediació de Catalunya
 
La memòria aprovada també preveu modificar la Llei 15/2009 de mediació de l’àmbit del dret privat perquè el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya passi a dir-se Centre de Mediació de Catalunya. És l’organisme del Departament de Justícia que registra, forma i designa els mediadors. La nova denominació és més adient a les funcions d’aquest òrgan, que actua com a instrument per facilitar l’accés a la mediació a tots els ciutadans.
 
L’aprovació d’aquesta memòria és el primer pas perquè el Govern acabi donant llum verda a un projecte de llei.