• Imprimeix

El Govern homenatja el cardenal Vidal i Barraquer

Torna
Dimarts, 06 de novembre de 2018
.

.

El Govern de la Generalitat celebra aquest any el 150è aniversari del naixement de Francesc Vidal i Barraquer, teòleg, cardenal i arquebisbe de Tarragona. La commemoració de l’Any Vidal i Barraquer tindrà lloc demà al Palau de la Generalitat en un acte que inaugurarà el president de la Generalitat, Quim Torra, i comptarà amb la participació de la consellera de Justícia, Ester Capella.
 
Durant l’acte intervindran el director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, Manuel Maria Fuentes, i l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. També hi haurà una interpretació musical a càrrec de la Coral Verge del Camí de Cambrils, coincidint amb la celebració del seu 50è aniversari.

Vidal i Barraquer: defensor de la independència de l’Església

Francesc d'Assís Vidal i Barraquer va néixer el 3 d'octubre de 1868 a Cambrils (Baix Camp). Estudia dret a la Universitat de Barcelona i poc després ingressa al Seminari de Barcelona. Continua els seus estudis a la Universitat Pontifícia de Tarragona i s’ordena sacerdot l'any 1899.
 
Vidal i Barraquer va tenir diverses responsabilitats fins a ser nomenat arquebisbe de Tarragona l'any 1919 i cardenal el 1921. Ferm defensor de la independència de l'Església, durant la dictadura de Primo de Rivera va defensar la separació de l’Església i l'Estat i va mantenir el català com a llengua de predicació i catequesi.
 
Amb l'esclat de la Guerra Civil va ser perseguit i es va refugiar al Monestir de Poblet, on va ser detingut i empresonat. Gràcies a la intervenció de Ventura Gassol, va poder marxar a l'exili. D’acord amb les seves conviccions, el juliol de 1937 es va negar a signar la carta de l'episcopat espanyol de suport a Franco, fet que el va convertir en enemic del règim i li va impedir retornar a Espanya.
 
S’instal·là a la cartoixa de Farneta (Lucca, Itàlia) i, més tard, a Friburg (Suïssa), on va continuar exercint com a arquebisbe de Tarragona a l'exili, ja que, tot i les pressions del règim franquista, el Vaticà es va negar a rellevar-lo. Vidal i Barraquer va morir l'any 1943 a Suïssa. La seva voluntat fou ser enterrat a la catedral de Tarragona, fet que no va poder fer-se realitat fins a l’any 1978.