• Imprimeix

Justícia transforma la Direcció General de Serveis Penitenciaris en la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les Víctimes

Torna
Dimarts, 08 de gener de 2019
  • El fins ara director general Amand Calderó es fa càrrec de la nova Secretaria
  • El canvi no suposa cap increment retributiu ni la incorporació de personal directiu
.

.

El Consell Executiu d’aquest dimarts ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament de Justícia que transforma la Direcció General de Serveis Penitenciaris en la nova Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les Víctimes. A més dels serveis penitenciaris, també dependrà d’aquesta Secretaria el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), i la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, que fins ara depenia directament de la consellera.
 
En conjunt, la nova Secretaria aixopluga tot l’àmbit penitenciari, els centres educatius de justícia juvenil, les mesures penals alternatives a la presó i l’atenció a la víctima.
 
Subratllar la importància de les polítiques de reinserció
 
El director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, és el titular de la nova Secretaria. Per la seva banda, Pilar Heras continua al capdavant de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil. Amb aquesta reestructuració, el Govern subratlla la importància de la generació de noves oportunitats i la contribució dels centres penitenciaris i educatius per aconseguir una societat més cohesionada, justa i segura. La reestructuració no comporta cap augment retributiu ni l’increment de l’equip directiu del Departament de Justícia.
 
A Catalunya hi ha nou centres penitenciaris tancats i quatre centres oberts amb una població penitenciària de 9.284 interns. Més de 4.000, un 63 % de la població activa reclusa, treballen a l’interior de la presó gràcies al CIRE, que compta amb una xarxa de 70 tallers productius. La taxa de reincidència és del 30 %; és a dir, set de cada deu persones que surten de la presó a Catalunya no han tornat a ingressar-hi per la comissió d’un nou delicte.
 
Els set centres de justícia juvenil que hi ha al territori acullen 246 joves i menors en diversos règims: tancat, obert o semiobert. Segons el darrer estudi de reincidència del CEJFE, set de cada deu joves que passen pel sistema de justícia juvenil no tornen a reincidir.   
 
L’execució penal a fora de la presó facilita la rehabilitació dels condemnats, que poden mantenir els seus vincles socials i familiars. Les mesures penals alternatives, imposades pel jutge, són bàsicament treballs en benefici de la comunitat i determinats programes formatius. Cada any més de 14.000 persones compleixen mesures penals alternatives. El compliment de les penes fora de la presó assegura l’èxit de la rehabilitació en el 90 % dels casos.
 
Tres secretaries
 
Amb el canvi que ha aprovat avui el Consell Executiu, el Departament de Justícia queda estructurat en tres secretaries: la General i dues de sectorials. Durant aquesta legislatura, Justícia ha guanyat pes específic al Govern amb la incorporació de les direccions generals d’Afers Religiosos i de Memòria Democràtica.